NAKON SMANJENJA OBOLELIH, BROJKA SE OPET POVEĆALA: Najnoviji podaci ukazuju na porast zaraženih od velikog kašlja
Batut, Foto: Dado Đilas / Zorana Jevtić

BATUT

NAKON SMANJENJA OBOLELIH, BROJKA SE OPET POVEĆALA: Najnoviji podaci ukazuju na porast zaraženih od velikog kašlja

Poslednjih nedelja se drastično smanjuje broj obolelih od velikog kašlja.

Objavljeno:

Prema najnovijim podacima Instituta "Batut", za devet dana u našoj zemlji zabeleženo je 19 novih slučajeva velikog kašlja. U odnosu na nedelju pre, to jeste minimalni porast broja slučajeva, ali budući da smo pre samo mesec dana imali više od 60 novoobolelih, može se reći da se situacija svakako smiruje kada je reč o pertutisu.

Petusis je, naime, od početka ove godine a zaključno sa nedeljom, 19. majom, registrovan kod ukupno 1.383 osobe, a prema prethodnom izveštaju od 10. maja bilo je 1.364 zabeležena slučaja. Dakle, 19 novih slučajeva velikog kašlja za devet dana.

Poslednjih nedelja se drastično smanjuje broj obolelih od velikog kašlja. Prema izveštaju Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" , od 26. aprila do 5. maja bilo je svega 5 novih slučajeva pertusisa u Srbiji. Ipak, treba imati u vidu da su praznici za nama i da su mnogi tih dana boravili van zemlje ili se nisu javljali lekaru.

Ipak, svi ovi podaci pokazuju znatan pad, ako se uzme u obzir da su ne tako davni podaci od 19. do 26. aprila pokazali skok od 65 obolelih od velikog kašlja.

Nema novih smrtnih slučajeva od velikog kašlja

Novih smrtnih slučajeva nije bilo, te je na sreću, broj preminulih već više nedelja isti. Naime, od pertusisa su od početka godine preminule dve bebe - uzrasta dvа i pо i tri mеsеcа.

Batut
Batutfoto: Zorana Jevtić

Kоd nајvеćеg brоја obolelih, diјаgnоzа је pоstаvljеnа tоkоm јаnuаrа mеsеcа, najviše ih je u uzrastu od 10 do 14 i preko 20 godina, i to iz Južnоbаčkоg оkrugа i Begrada.

Pad broja obolelih ukazuje da epidemija polako stagnira, rekla je nedavno za "Blic" dr Slavica Maris, epidemiolog, načelnica Centra za zarazne bolesti u Zavodu za javno zdravlje u Beogradu. Prema njenim rečima, "očekujemo da će se steći uslovi za odjavu epidemije u narednim mesecima".

Veliki kašalj akutno je zarazno oboljenje izazvano bakterijom Bordetella pertussis. Prvi simptomi ove bolesti javljaju se nakon 7 do 10 a najduže 21 dan od kontakta sa obolelom osobom.

Veliki kašalj može da traje i do 100 dana, prepoznatljiv je po učestalom noćnom kašljanju, tokom kog može da dođe do zacenjivanja.

Bonus video:

21:33

POPODNEVNI DNEVNIK 20.05.2024

(Espreso/Blic/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.